Kuchnia Tajska

Tajowie kochają jeść i robią to wszędzie. Ulice są pełne zapachów.
Najzdrowsza, najbardziej zróżnicowana, najsmaczniejsza i jednocześnie najmniej skomplikowana. Te wszystkie cechy może mieć tylko jedyna kuchnia na świecie i jest to właśnie tajska. Mieszkańcy Tajlandii są gościnnymi ludźmi i być może dlatego niechętnie jadają sami. Jedzenie jest dla nich czymś w rodzaju codziennego rytuału, podczas którego cała rodzina i znajomi wspólnie jedzą smaczne dania. Tajlandia jest krajem z bogatą kulturą i dlatego miejscowi ludzie podczas spożywania posiłków przestrzegają prawa i dbają o zwyczaje. Dania są tak zdrowe, że nawet po ich zjedzeniu nie da się przybrać na wadze.
Mimo oddziaływania innych kultur, mistrzowie tajskiej kuchni wykształcili też swoje własne reguły komponowania posiłków. Główną wytyczną jest zasada pięciu smaków i według niej powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.

Charakterystyka Kuchni Tajskiej
Tradycyjnym tajskim pokarmem jest ryż, ale tu uwaga, bo w tym kraju istnieje wiele jego gatunków. Jeżeli chcemy naprawdę poznać jego smak i poznać tajską kuchnię z najlepszej strony, to należy spróbować ryżu khao hawm mali czyli ryżu jaśminowego. Ta odmiana nęci swoim przepięknym zapachem.
Kuchnia tajska słynie przede wszystkim z ostrych potraw z przyprawami. Najczęściej używane przyprawy to: chilli, czosnek, a także curry. Spotkać się można też z mlekiem kokosowym , arachidami i najprzeróżniejszymi świeżymi warzywami. Wśród mięs najbardziej ulubione jest wieprzowe, drób oraz ryby i owoce morza. Do specjałów miejscowej kuchni należą zupy z ostro-kwaśne z krewetkami, zupy z mleczka kokosowego z drobiem, smażone ryby i oczywiście mieszane warzywa przygotowane na patelni Wok.
W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki – yam, przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Wszelkie tajskie sałatki niezależnie od tego, czy będzie to sałatka krewetkowa czy wieprzowa, skrapiane są sosami tajskimi np. sojowym, rybnym czy po prostu sokiem z limonki. Dzięki temu sałata ma wytrawny smak i jest dietetyczna. Oczywiście dodawane są do nich naturalne przyprawy oraz bardzo często beztłuszcowy i pozbawiony cholesterolu makaron ryżowy. Tajowie wyspecjalizowali się również w metodzie szybkiego smażenia wielu potraw. Smaży się warzywa, czosnek, grzybki, czy ser tofu. Ten sposób został przez nich podpatrzony i zaadaptowany od Chińczyków. Dzięki nim tłuszcz nie wsiąka w głąb dania, a potrawa jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Dotyczy to zarówno warzyw jak i mięs.
W stolicy Tajlandii – Bangkoku, najlepiej widać zróżnicowanie kuchni tajskiej. Niemalże wszędzie można spotkać drobne stragany, bary oraz ekskluzywne restauracje serwujące swoje specjały. Do najczęściej spotykanych i najbardziej charakterystycznych dań tajskich zalicza się pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z rybą, cukrem, orzechami i sokiem z limonki.
Wiele z dań tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw np.: kwiatami lub pięknie wycinanymi, wręcz rzeźbionymi warzywami. Jest to tzw. nurt kuchni pałacowej. Tak misternie przygotowane potrawy nadal wywołują zazdrość mistrzów kuchni z zachodu.
Zasady Spożywania Posiłków
Mieszkańcy Tajlandii zwracają uwagę na etykę podczas spożywania posiłku. Należy uważać na prawidłowe trzymanie widelca – zawsze w lewej ręce i łyżkę w prawej. Noża nie spotkamy na tajskim stole. Noże nie są potrzebne, gdyż jedzenie – również mięso – przed przyrządzaniem jest krojone na kawałki.
Dania podaje się na środek stołu, a wszyscy nabierają z nich na swoje talerze w zależności od własnych potrzeb. Oprócz łyżki można także skorzystać z tradycyjnych pałeczek – w przypadku potraw z makaronem, ale wymaga to już trochę wprawy.